2013 




ANDRADE, S.C.; PREVIDELLI, A.N.; CESAR, C.L.G.; MARCHIONI, D.M.L.; FISBERG, R.M. Avaliação da confiabilidade e validade do Índice de Qualidade da Dieta Revisado. Revista de Saúde Pública, v. 47, n. 4, p. 675-683, 2013. 


BIGIO, R. S.; VERLY-JR, E.; CASTRO, M. A.; CESAR, C.L.G.; FISBERG, R.M.; MARCHIONI, D.M.L. Are plasma homocysteine concentrations in Brazilian Adolescentes influenced by the intake of the main food sources of natural folate ? Annals of Nutrition and Metabolism, v. 62, n. 4,  p. 331-338, 2013. 


BUENO, M.B.; FISBERG, R.M.; MAXIMINO, P.; RODRIGUES, G.P; FISBERG, MNutritional risk among Brasilian children 2 to 6 years old: A multicenter studyNutrition, v. 29, n.2, p. 405-410, 2013. 

CARVALHO, A.M.; CÉSAR , C.L.G.; FISBERG, R. M.; MARCHIONI, D.M.L. Excessive meat consumption in Brazil: diet quality and environmental impacts. Public Health Nutrition, v.16, n.10, p.1893-1899, 2013.

CARVALHO, A.M.; REIS, N.S.; FISBERG, R. M.; MARCHIONI, D.M.L. A carne consumida em São Paulo: da recomendação ao impacto ambiental. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, v. 20, p. 136-140, 2013.

CORRENTE, J. E.; MARCHIONI, D. M. L.; FISBERG, R. M. Validation of a FFQ (Food Frequency Questionaire) for older people. Journal of Life Sciences, v. 7, n. 8, p. 878-882, 2013.

DOS SANTOS, Q.; SICHIERI, R.; MARCHIONI, D.M.L.; VERLY-JR, E. Evaluation of the safety of different doses of folic acid supplements in women n Brazil. Revista de Saúde Pública, v. 47, n. 5, p. 952-957, 2013.

FISBERG, R.M.;  MARCHIONI, D.M.L; CASTRO, M.A.; VERLY-JR, E.; ARAUJO, M.C.; BEZERRA, I.N.; PEREIRA, R.A.; SCHIERI, R. Ingestão inadequada de nutrientes na população de idosos do Brasil: Inquérito Nacional de Alimentação 2008-2009. Revista de Saúde Pública, v. 47, supl. 1, p. 222S-230S, 2013. 

GORGULHO, B.M.; FISBERG, R.M; MARCHIONI, D.M.L. Nutritional quality of major meals consumed away from home in Brazil and its association with the overall diet quality. Preventive Medicine, v.57, n.2, p.98-101, 2013. 


LACERDA, B.; CARVALHO, A.M.; MARTINS, J.; NEGRÃO, C.N.; SELEM, S.S.C.; FISBERG, R.M.; MARCHIONI, D.M.L. Segunda Sem Carne na Faculdade de Saúde Pública: um Projeto de Intervenção. Revista de Cultura e Extensão USP, v.10, p.113-119, 2013. 

L IMA, F.E.L; FISBERG, R.M.; UCHIMURA, K.Y.; PICHETH, T. Programa Bolsa-família: qualidade da dieta de população adulta do município de Curitiba, PRRevista Brasileira de Epidemiologia, v.16, n. 1, p. 58-67, 2013. 

MARCHIONI, D.M.L.; VERLY-JR, E.; STELUTI, J.; CÉSAR, C.L.G.; FISBERG, R.M. Folic acid intake before and after mandatory fortification: a population-based in São Paulo, Brazil. Cadernos de Saúde Pública, v. 29, n. 10, p. 2083-2092, 2013. 

MARCHIONI, D.M.L.; GORGULHO, B.; LIPI, M.; PREVIDELLI, A.N. Energy density and diet quality among Brazilian workers. Nutrition & Food Science, v. 43, n. 5, p. 422-431, 2013.  6,

MARTINI, L.A.; VERLY-JR, E.; MARCHIONI, D.M.L.; FISBERG, R.M. Prevalence and correlates of calcium and vitamin D status adequacy in adolescents, adults, and elderly from the Health Survey São Paulo. Nutrition, v.29, n. 6, p.845-850, 2013. 

SELEM, S.S.C.; CASTRO, M.A.; CÉSAR, C.L.G.; MARCHIONI, D.M.L.; FISBERG, R.M. Validity of self-reported hypertension is inversely associated with the level of education in Brazilian individuals. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v.100, n.1, p.52-59, 2013.

SIMONI, N.K.; PREVIDELLI, A.N.; FISBERG, R.M.; MARCHIONI, D.M.L. Adequação do consumo de macronutrientes na população residente em São Paulo, Brasil.  Nutrire, v. 38, n. 3, p. 233-244, 2013.

SOUSA, C.A.; CÉSAR, C.L.G.; BARROS, M.B.A.; CARANDINA, L.; GOLDBAUM, M.; MARCHIONI, D.M.L.; FISBERG, R.M. Prevalência de atividade física no lazer e fatores associados: estudo de base populacional em São Paulo, Brasil, 2008-2009. Cadernos de Saúde Pública, v. 29, n. 2, p. 270-282, 2013. 

VERLY-JR,  E.; CÉSAR, C.L.G.; FISBERG, R.M; MARCHIONI, D.M.L. Variância intrapessoal da ingestão de energia e nutrientes em adolescentes: correção de dados em estudos epidemiológicos.  Revista Brasileira de Epidemiologia, v.16, n. 1, p.170-177, 2013.

VERLY-JR, E.; CARVALHO, A.M.; FISBERG, R.M.; MARCHIONI, D.M.L.  Adesão ao guia alimentar para população brasileira. Revista de Saúde Pública, v. 47, n. 6, p. 1021-1027, 2013.